Jaar:
2de jaar
Studiedomein:
STEM
Finaliteit:
A-stroom

Over deze opleiding

Vraag jij je wel eens af hoe een tornado juist ontstaat of hoe een 3D-printer exact werkt? Experimenteer je graag en is wiskunde één van je favoriete vakken? Dan zit jij waarschijnlijk goed in de basisoptie STEM-wetenschappen.

Je onderzoekt systemen en objecten uit het dagelijkse leven en analyseert die. Daarvoor gebruik je vooral wiskunde en wetenschappen. Je leert een concept uitdenken, de juiste materialen en technieken kiezen om het ontwerp tot leven te brengen, uittesten, evalueren en optimaliseren. Waar bij STEM-technieken de nadruk eerder ligt op het ontwerpen, legt STEM-wetenschappen de focus op het onderzoeken.

Wanneer je kennis hebt gemaakt met al deze mogelijkheden zal je al een heel ander beeld hebben van alle beroeps- en studiemogelijkheden waarbij je deze talenten kan inzetten.

Lessentabel

VAKKEN
 
OMSCHRIJVING
AV Levensbeschouwelijke vakken 2  
AV Lichamelijke opvoeding 2  
AV Wiskunde 5  
AV STEM - techniek 2  
AV STEM - wetenschappen 2  
AV Nederlands 4  
AV Frans 3  
AV Engels 2  
AV Artistieke opvoeding 2  
AV Mens en maatschappij 4 Aardrijkskunde, geschiedenis en economie
KEUZEVAKKEN
TV STEM - project 4 Via uitdagende projecten met behulp van wiskunde, wetenschappen en technologie een probleem onderzoeken en oplossen.
VERDIEPEN | VERSTERKEN | VERKENNEN
AV FLEX 2
  • Wekelijkse individuele keuze uit wiskunde, Nederlands, Frans, Engels en STEM waarbij de leerlingen zelf hun leerdoel bepalen.
  • Vakoverschrijdende workshops.
  • Indien nodig extra remediëring op maat.
  • Er wordt jaarlijks een projectweek georganiseerd waar leerlingen hun talenten en interesses ontdekken in de verschillende studiedomeinen.

 

Lesplaats(en)

Wat na deze opleiding?

Wat na deze opleiding?

Na 2A kan je kiezen voor elke studierichting, maar is het logisch om te kiezen voor een STEM-gerelateerde studierichting in de doorstroomgerichte of dubbele finaliteit.

Om te starten in het 3e jaar hou je rekening met de toelatingsvoorwaarden en met het attest dat je op het einde van het 2e leerjaar behaalde. Je krijgt ook een getuigschrift van de 1e graad van het secundair onderwijs als je een A– of een B-attest hebt behaald.

Bespreek dit met je vrienden, ouder(s), klastitularis en/of leerlingenbegeleider. Neem ook zeker eens een kijkje op de verschillende scholenwebsites en bezoek een infobeurs of opendeurdag.